Pages

Friday, April 01, 2011

Serbuk Kopi Kluang Rail Coffeeee Positif Gelatin Babi

Adus...macam2 sekarang ni...

Kopi campur gelatin babi
Oleh Mary Victoria Dass dan Mohamad Fahd Rahmat
am@hmetro.com.my
E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

JOHOR BAHRU: Sebuah kedai kopi popular di negeri ini yang beroperasi sejak kira-kira 70 tahun lalu dan dikunjungi lebih 80 peratus pelanggan beragama Islam rupa-rupanya menghidangkan kopi bercampur gelatin babi.

Perkara menjijikkan itu terbongkar selepas Jabatan Agama Johor (JAJ) menjalankan pemeriksaan terhadap premis itu berikutan aduan orang ramai.

Pengerusi Jawatankuasa Agama Johor, Datuk Zainal Abidin Osman (gambar) yang dihubungi Harian Metro turut mengesahkan memang ada gelatin babi dalam serbuk kopi disediakan di kedai berkenaan.

“Sampel serbuk kopi dari premis itu diambil untuk dianalisis Jabatan Kimia Johor dan hasilnya, ia positif gelatin babi.


“Semua itu dilakukan selepas kami mendapat banyak aduan daripada orang ramai. Pemeriksaan dijalankan baru-baru ini oleh JAJ serta Jabatan Kesihatan Negeri Johor,” katanya ketika dihubungi, semalam.


Bagaimanapun, kata Zainal, pihaknya tidak boleh mengambil tindakan terhadap pengusaha terbabit melainkan menasihati peniaga supaya memastikan produk mereka halal serta mendapatkan sijil halal.

“Pelanggan beragama Islam perlu berwaspada dalam memilih lokasi untuk menjamu selera, pastikan premis berkaitan mempunyai logo halal,” katanya.

Difahamkan, pengusaha premis terbabit akan hadir ke pejabat JAJ, hari ini. Selain di Johor, kedai kopi itu dikatakan turut memiliki cawangan di Lembah Klang.

Sementara itu, Ketua Pegawai Penguat kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Johor, Abdul Hamid Abu Bakar berkata, pihaknya menghantar lima pegawai ke premis terbabit, kelmarin.

“Selepas menerima aduan menerusi SMS, kami melakukan pemeriksaan di premis itu dan mendapati memang tiada tanda logo halal dipamerkan di situ.

“Berikutan itu, kami tidak boleh mengambil tindakan mengikut Akta Perihal Dagangan 1972 ke atas mereka,” katanya ketika dihubungi.

Menurut Abdul Hamid, jika premis terbabit memaparkan logo halal, pihaknya boleh mengambil tindakan mengikut peruntukan undang-undang berkenaan.

Sehubungan itu, menasihatkan pelanggan beragama Islam supaya berhati-hati memilih lokasi untuk menjamu selera.

“Sepatutnya orang Islam memastikan tanda logo halal sebelum memasuki sesuatu premis itu kerana dalam kes ini, tiada langsung logo berkenaan dipamerkan tapi pengguna Islam masih ke situ untuk menjamu selera.

“Pada masa sama, pengusaha terbabit juga perlu lebih bertanggungjawab kerana premis perniagaan mereka sering dikunjungi pelanggan beragama Islam,” katanya.

Sementara itu, jurucakap Persatuan Pengguna Bumiputera Johor Bahru berkata, pihaknya akan mengadakan perjumpaan dan perbincangan dengan pengusaha premis terbabit secepat mungkin dan menasihati pengusaha berkenaan supaya mempamerkan kandungan minuman dan makanan kepada pelanggan.

“Kami menerima banyak aduan dan pertanyaan daripada orang ramai yang bimbang selepas melihat sebaran berkaitan isu berkenaan di Internet dan laman web sosial,” katanya.


*********

JAJ samak 4 premis
Oleh Mohamad Fahd Rahmat
am@hmetro.com.my
E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

KLUANG: Bagi memulihkan keyakinan pelanggan Islam di negeri ini yang juga 80 peratus daripada pelanggan mereka, pengusaha Kluang Rail Coffee mendapatkan khidmat Jabatan Agama Johor (JAJ) menyamak peralatan digunakan di tiga premisnya di sini, serta sebuah lagi di Johor Bahru, semalam.

Premis terbabit sebelum ini didakwa menjual minuman kopi bercampur gelatin babi hasil ujian makmal dijalankan Jabatan Kimia Johor.


Pengarah Kluang Rail Coffee, Lim Jit Tong berkata, kerja menyamak itu antara inisiatif yang diambil selepas pihaknya mendapatkan nasihat JAJ.

“Kami menghormati pelanggan tanpa mengira agama serta bangsa dan kami memohon sijil halal untuk memulihkan keyakinan pengguna yang sebahagian besarnya terdiri daripada masyarakat Islam.


“Sebelum ini perusahaan kami tidak memiliki pengesahan halal, tapi kami sentiasa berusaha meningkatkan mutu makanan supaya ia selamat, malah tidak mengandungi bahan terlarang yang menyentuh sensitiviti umat Islam,” katanya ketika ditemui, semalam.


Menurut Lim, pihaknya mula menggunakan serbuk kopi dan teh daripada pekilang baru yang memiliki sijil pengesahan halal di Muar berkuat kuasa 20 Mac lalu.

“Kami memilih kilang berkenaan selepas puas hati dengan penarafan sijil halalnya. Pada masa sama, kilang itu juga mampu memproses kopi menggunakan resipi asal,” katanya.


Ditanya berkaitan dakwaan kewujudan gelatin babi dalam serbuk kopinya, Lim menafikan perkara itu kerana belum memperoleh keputusan ujian makmal rasmi daripada pihak berkuasa.

“Kami yakin tidak bersalah melainkan terdapat unsur sabotaj pihak tidak bertanggungjawab,” katanya.


Pada 19 Januari lalu, premis perniagaan Kluang Rail Coffee didatangi wakil JAJ, Jabatan Kesihatan, Majlis Perbandaran Kluang (MPK) selain Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNK) bagi mengambil sampel serbuk kopi, madu, mentega serta kaya dianalisis.


Pada 25 Mac lalu, premis berkenaan sekali lagi dikunjungi Jabatan Kesihatan bertujuan mengambil sampel serbuk kopi dan bekas pembancuhnya untuk ujian lanjutan.


Lim berkata, dia difahamkan ujian pertama yang dilakukan memerlukan tempoh menunggu sehingga enam bulan sebelum keputusan diperoleh dan ujian kedua pula dijangka diketahui dalam tempoh dua minggu.


Harian Metro 25 Mac lalu melaporkan kedai kopi popular yang beroperasi sejak kira-kira 70 tahun lalu itu dan dikunjungi lebih 80 peratus pelanggan beragama Islam didakwa menghidangkan kopi bercampur gelatin babi.


Perkara itu terbongkar selepas JAJ menjalankan pemeriksaan terhadap premis terbabit berikutan aduan ramai, Pengerusi Jawatan kuasa Agama Islam Joho Datuk Zainal Abidin Osman, turut mengesahkan kewujudan gelatin babi di dalam serbuk kopi dihidangkan di sana.

*******

info H/metro

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...